• Post category:Novosti
  • Reading time:2 min čitanja

Dana 9. aprila 2024. godine, u zgradi Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona je održan sastanak između Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine, i ambasadorice Grčke u Bosni i Hercegovini, gđe Ioanne-e Efthymiadou. Na sastanku su prisustvovali i njihovi saradnici.

Tokom sastanka razgovaralo se o raznim temama od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

Jedna od ključnih tema razgovora bila je potencijal saradnje u oblasti turizma, ističući prirodne ljepote i kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine kao atraktivne destinacije za grčke turiste.

Razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja infrastrukture, posebno u vezi s putnom komunikacijom, kako bi se olakšala mobilnost turista i privrednih dobara sa zemljama u regionu.

Posebna pažnja posvećena je energetici, s naglaskom na solarnu energiju. Učesnici sastanka naglasili su važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi se postigla održivija budućnost.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnom putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. Ambasadorica Efthymiadou istakla je podršku Grčke u tom procesu i naglasila važnost jačanja evropskih integracija.

Na kraju, razgovaralo se o unapređenju poslovne komunikacije i jačanju ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Predsjedavajući Skupštine i ambasadorica Grčke dogovorili su se o nastavku i intenziviranju dijaloga u cilju daljnjeg produbljivanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Grčke.