• Post category:Novosti
  • Reading time:2 min čitanja

U organizaciji OSCE BiH organizovana je online konferencija „Rad parlamenata tokom Covid-19 krize“ koja je imala za cilj da omogući razmjenu iskustava i identificira naredne korake za rad parlamenata u sadašnjoj krizi ili u slučaju drugih neočekivanih dešavanja.

Službeno otvaranje konferenecija započelo je obraćanjem Šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE BiH) Ambasadorice Kathleen Kavalec.

Na konferenciji je bilo prisutno više od 50 učesnika kako iz skupština kantona u Bosni i Hercegovini tako isto bili su predstavnici Parlamenatrne Skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Hrvatskog sabora, Skupštine Crne Gore, Državnog zbora Slovenije, Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva

Konferencija se sastojala iz dva panela Panel 1: Učinkovit rad parlamenata tokom pandemije u kojem su pristuni razmijenili iskustva iz prethodnog perioda i odredili ključne probleme na koje su nailazili. Tokom Panela 2 bavili iskustvima parlamenata koji su primijenili napredna tehnološka rješenja kako bi osigurali kontinuiran zakonodavni rad u trenutnim okolnostima.   

Konferencija je završila zajedničkim zaključcima u cilju promovisanja neometanog zakonodavnog rada u zahtjevnom vremenima kao i kontinuirane saradnje parlamenata.