• Post category:Novosti
  • Reading time:3 min čitanja

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler susreo u Mostaru sa predstavnicima Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Uz niz otvorenih tema, akcenat razgovora bio je na obavezama koje stoje pred HNK-om u smislu pružanja podrške evropskomu putu Bosne i Hercegovine, te uspostavljanju Ureda za borbu protiv korupcije na kantonalnom nivou.

– Razgovarali smo o tome šta se dešava nanivou EU u procesu proširenja, kao i dodatnoj pomoći zemljama ove regiona. Ova je sedmica iznimno važna jer imamo summit 27 zemalja članica i šest zemalja sa zapadnog prostora Balkana, među kojima je i BiH, kao i sastanak lidera na kraju sedmice, otkud očekujemo dobre vijesti što se tiče evropskog puta BiH. Razgovarali smo i o dodatnoj finansijskoj i materijalnoj pomoći za ovaj region, u sklopu Plana za rast i razvoj čija je vrijednost šest milijardi eura – rekao je Sattler, istaknuvši važnost kantona na putu BiH prema EU.

– Jasno je da proces proširenja neće biti uspješan ako ne bude snažnog angažmana različitih nivoa vlasti, u čemu kantoni igraju veliku ulogu. Zato danas i jest glavni fokus naših razgovora na obavezama kantona, s posebnim akcentom na ekonomiju. HNK može biti super-kanton, super-regija, na ime bogomdanih prirodnih ljepota i potencijala, potencijala za zelenu energiju. Posebno smo razgovarali o tome kako možemo obezbijediti da ti kapacitetu budu i iskorišteni, naročito kada govorimo o energetici – dodao je Sattler, dotaknuvši se i turizma za čiji potencijal smatra da je nedovoljno iskorišten.

– EU je najveći investitor u BiH, najveći trgovinski partner i nastavit ćemo tako da radimo. Mnoga su ulaganja, vrlo je važan koridor Vc, a sve to pokazuje da za BiH Evropska unija nema alternative. Spremni smo ulagati i u druge oblike jačanja povezanosti. Aerodrom Mostar takođe je nedovoljno iskorišten i smatram da se tu može učinit više toga. Pružili smo savjet i finansijsku pomoć da se uradi jedna studija izvodljivosti. Takođe, važno je da se uspostavi Ured za borbu protiv korupcije. Važno nam je da BiH ispuni svoje obaveze, posebno što se tiče osnovnih sloboda. Ljudi imaju pravo u potpunosti uživati svoja osnovna ljudska prava, pravo o udruživanju i okupljanu. Od predsjedavajućeg Skupštine i od premijerke HNK-a dobio sam uvjerenje da će se Ured za borbu protiv korupcije utemeljiti i to je izuzetno važno – zaključio je šef Delegacije EU u BiH.