• Post category:Novosti
  • Reading time:3 min čitanja

Na današnjoj, šestoj vanrednoj, sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona poslanici su usvojili bez uloženih amandmana Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2020. godinu u iznosu  249.358.355,68 KM.

Globalni problemi sa koronavirusom (COVID-19), koji je proglašen i pandemijom, poharali su  svjetsku ekonomiju a negativne posljedice se značajno osjećaju i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.


Ostvarenje prihoda od početka pandemije je značajno smanjeno u odnosu na iste mjesece prošle i pretprošle godine. Smanjenja su evidentna na poreznim prihodima i to u svim grupama. Najveće smanjenje je zabilježeno kod direktnih poreza (prihoda od dobiti i prihoda od dohotka) i prihoda od indirektnih poreza.


U Izmjenama i dopunama Budžeta korigovani su planirani prihodi do kraja godine na osnovu izvršenja za prva četiri mjeseca i prve polovice petog mjeseca tekuće godine.

Planirano je povećanje prihoda od 19,8 mil. KM po osnovu aranžmana BiH sa MMF u svrhu prevencije i saniranja posljedica pandemije COVID-19.


Najznačanija smanjenja prihoda su:


prihodi od poreza na dobit preduzeća smanjeni su za 7,95 mil. KM;

prihodi od poreza na dohodak smanjeni su za 1,5 mil. KM;

prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju Kantonu smanjeni su za 9,79 mil. KM;


Na većini pozicija rashoda u Izmjenama i dopunama budžeta za 2020. godinu rađena su smanjenja koja su u ukupnom iznosu od cca. 9 mil. KM, izuzev pozicija rashoda koje se odnose na implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNK.

U Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2020. godine otvoren je novi ekonomski kod „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Fond za podršku privrednim subjektima“ u iznosu 8,8 mil. KM.

Predviđeno je i subvencionisanje kamata za kredite privrednim društvima, a na osnovu sporazuma Vlade HNK i Razvojne banke F BiH.

Poslanici su usvojili bez amandmana i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izvršenju Budžeta HNK za 2020. godinu, koji omogućuje realizaciju Izmjena i dopuna Budžeta i Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNK.