• Post category:Novosti
  • Reading time:2 min čitanja
Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i premijer  Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg  danas su održali sastanak s NJ. E. Matthewom Fieldom, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Predsjedavajući Skupštine Špago i premijer Herceg upoznali su ambasadora Fielda o aktuelnoj situaciji u HNK, te aktivnostima Vlade i Skupštine. Istaknuto je kako je epidemiološka situacija izuzetno dobra, te posljednju sedmicu nema niti jednog novooboljelog od Covid-19, a značajno je smanjen broj hospitaliziranih i preminulih.
Razgovaralo se i aktivnostima nadležnih organa u borbi protiv pandemije koronavirusa, te su se sagovornici složili da sada treba dati poseban naglasak na oporavak privrede u Kantonu sa težištem na turistički sektor.

Ambasador je upoznat o aktivnostima koje provode Vlada i Skupština na  izmjenama Ustava HNK kojima će se osigurati konstitutivnost Srba u HNK i ravnopravnoj upotreba  jezika i pisama, a u skladu sa Ustavom FBiH.

U razgovoru su razmjenjena i mišljenja oko zakonskog definisanja podrške žrtava nasilja u porodici, kao i podršci radu Sigurne kuće.
Ambasador Field zahvalio se na  prijemu i dobivenim važnim informacijama o aktivnostima Vlade i Skupštine HNK, te naglasio da će Ambasada i u buduće podržavati pozitivne procese u Mostaru i HNK.