• Post category:Novosti
  • Reading time:2 min čitanja

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago primio je, 12.11.2019. godine, u nastupnu posjetu novoimenovanu šeficu Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Nj.E. ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Sastanku kojem su prisustvovali Ahmed Rifatbegović, službenik za politička pitanja OSCE-a i Aida Premilovac, službenica za demokratsko upravljanje u Misijii OSCE-a izraženo je zadovoljstvo sa dosadašnjom saradnjom i urađenim aktivnostima posebno sa Regionalnim uredom OSCE-a u Mostaru.

Tokom sastanka razgovarano je o jačanju borbe protiv korupcije te je zaključeno da bi to pitanje trebalo biti posebno tretirano u radu Vlade i Skupštine HNK.

Špago je kazao kako će se zalagati za jačanje kapaciteta anti-korupcijskog tima Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i za osnivanje skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije.

Govoreći o radu Skupštine HNK, predsjedavajući Špago je istaknuo kako je plan da Skupština do kraja godine, u zakonskom roku, usvoji sve potrebne finansijske dokumente čime bi se nastavila pozitivna praksa rada Skupštine. Razgovarano je o izboru Komesara policije i drugim pitanjima vezanim za stanje sigurnosti u HNK.

Ambasadoricu Kavalec je posebno zanimao stav predsjedavajućeg po pitanju formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i o izborima u Gradu Mostaru nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, te je zaključeno da je neophodno što prije doći do dogovora o provođenju izbora u Mostaru.