• Post category:Novosti
  • Reading time:3 min čitanja

Konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održana je danas u zgradi Skupštine HNK na kojoj je podnesen je izvještaj o rezultatima izbora, dodijeli mandata, položena i potpisana svečana izjava.

Uvjerenja o dodjeli mandata za 30 novoizabranih poslanika je uručio dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

U skupštinske klupe će zasjesti poslanici osam stranaka:

HDZ BIH,HSP BIH,HDU,HSP AS,HRAST,HSP HB: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković ;

SDA – STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović;

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990-HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić;

SDP – SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić;

HRVATSKA REPUBLIKANSKA STRANKA: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj;

ŽELJKO KOMŠIĆ – ZA GRAĐANSKU DRŽAVU – DF/GS: Zoran Mikulić, Sadina Hejub;

NES: Nermin Vrtić;

NAROD I PRAVDA: Omer Hujdur.

Svečanom izjavom i potpisivanjem uvjerenja o prihvatanju mandata novoizabranih poslanika, održan je prvi dio konstituirajuće sjednica Skupštine nakon čega se pristupilo formiranju klubova naroda.

Nakon pauze poslanici su obavješteni o tome da su konstituisani Klub poslanika Hrvata i Klub poslanika Bošnjaka, dok Klub poslanika Srba nije konstituisan te se očekuje da će biti završeno na nekoj od narednih sjednica Skupštine.

Skupština HNK je donijela Odluku o potvrđivanju izbora za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK g. Tomislav Martinović ispred Kluba poslanika Hrvata, a ispred Kluba poslanika Bošnjaka je g. Džafer Alić. Klub poslanika Srba nije predložio kandidata te će se Odluka o izboru predsjedavajućeg Skupštine HNK donijet u narednom periodu.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila sljedeći zaključak:

„Zadužuju se političke stranke zastupljene u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih u Skupštini HNK, kao i poslanici članovi jednog od tih klubova da do ponedjeljka 21.11.2022. godine do 15:00 sati predlože jednog ili više kandidata na listi za izbor delegata tog kluba iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i prijedlog dostave u Stručnu službu Skupštine HNK.“.

Nastavak konstituirajuće sjednice održat će se nakon ovjere kandidatskih listi od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.