• Post category:Novosti
  • Reading time:3 min čitanja

Danas, 03.10.2023. godine, u velikoj sali Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održana je sjednica Skupštine HNK. Sjednici su prisustvovali poslanici u Skupštini, članovi Vlade HNK te drugi goste iz relevantnih sektora i institucija.

Zbog tehničkih problema između Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i servera za screencasting i streaming provajdera nismo bili u mogućnosti u potpunosti realizovati video prijenos te je prijenos bio bez zvuka, uklanjanje navedenih tehničkih problema u toku. Duboko se izvinjavamo građanima i drugim licima koja su pokušala pratiti sjednicu putem youtube.

Poslanici su na početku sjednice imali priliku postaviti poslanička pitanja i iznijeti inicijative koje se tiču ključnih pitanja za naš kanton. Ova poslovnička mogućnost omogućava poslanicima Skupštine da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka i da izraze zabrinutosti ili predlože mjere koje bi unaprijedile kvalitet života naših građana.

Rasprava na sjednici je nastavljena sa Izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, posebno na uvođenje novog prava na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom. Prema federalnom zakonu, uvjet za ostvarivanje prava na dječji dodatak bilo je da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 40% najniže prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, Zakon donosi dodatnu podršku, omogućavajući svoj djeci s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom da ostvare pravo na dječji dodatak bez obzira na visinu prihoda zajedničkog domaćinstva.

Također, raspravljalo se o jasnijem regulisanju uslova za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, što je također obuhvaćeno predloženim izmjenama i dopunama Zakona. Finansiranje ovih promjena predviđeno je budžetom Hercegovačko-neretvanskog kantona u iznosu od 1.000.000,00 KM. Ove promjene odražavaju posvećenost Skupštine HNK unapređenju kvaliteta života porodica s djecom u kantonu.

Usvojene su i dopune Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, iz razloga usklađivanja sa federalnim zakonom koji je usvojen tokom prošle godine, uz dva amandmana poslanika Olivera Solde i Armana Zalihića.

Ovim dopunama Zakona i podnesenim Amandmanima će se obezbijediti prioritet u zapošljavanju branilaca i članova njihovih porodica te će se povećati egzistencijalna naknada sa dosadašnjim 5 KM po mjesecu na 6 KM po mjesecu.

Skupština Hercegovačko – neretvanskog kantona je u skladu sa svojim nadležnostima dala saglasnost na Prostorni plan Grada Čapljina, na osnovu člana 31. stav 8. Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNK.

Zaključkom Skupštine dato je pozitivno mišljenje na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNK, ovim Statutom usklađuje se organizacija i poslovanje Zavoda za javno zdravstvo HNK sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.