• Post category:Novosti
  • Reading time:2 min čitanja

Na sjednici održanoj 22.02.2022. godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je razmatrala Informaciju o stanju u zdravstvu u HNK i realizaciji Zaključaka Skupštine HNK koji su doneseni na prethodnoj tematskoj sjednici o zdravstvu.

Sjednici su pored poslanika u Skupštini HNK i članova Vlade HNK, prisustvovali direktori i predstavnici svih zdravstvenih ustanova na području HNK kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK i Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Kroz svoje diskusije poslanici su iskazali zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklom periodu nadljudskim naporima, u pandemiji koronavirusa  održali zdravstveni sistem funkcionalnim.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK dr Goran Opsenica  u uvodnom obraćanju se osvrnuo na realizaciju Zaključaka Skupštine HNK iz prethodnog perioda, te je u izlaganju Informacije, između ostalog istakao kako je stopa zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za 53,5% viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, da je stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNK najviša u F BiH, a što je jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i preduzeti adekvatne mjere.

Kroz raspravu se posebno analiziralo finansijsko stanje u zdravstvenim ustanovama na području Konjica u svjetlu nedavne blokade računa DZ Konjic i OB Konjic i potrebi iznalaženja rješenja za isto.  Istaknuta je i potreba što bržeg donošenja Zakona na nivou FBiH o finansijskoj konsolidaciji javno zdravstvenih ustanova.

Nakon višesatne rasprave, Skupština  je zadužila Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona da do sljedeće sjednice sačini prijedlog zaključaka baziranih na današnjoj diskusiji i iznesenim prijedlozima  od poslanika.