• Post category:Novosti
  • Reading time:3 min čitanja

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago je 22.03.2021. godine ugostio ambasadoricu Njemačke u Bosni i Hercegovinu Nj. E. Margret Uebber.

Špago se zahvalio na pojesti te je u razgovoru Margret Uebber upoznao o trenutnom stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu s posebnim naglaskom na epidemiološku situaciju.

Kazao je kako su organi HNK u 2020. godini pravovremeno reagovali, donijeli potrebne mjere te usvojili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK koji je za cilj imao finansijsku pomoć svim privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad nakon početka pandemije.

Posebno je istakao da je zdravstveni sistem u HNK, iako izuzetno preopterećen, uspio obezbijediti neophodan nivo zdravstvene zaštite, te će i u sadašnjoj situaciji povećanog broja oboljelih uz angažovanje svih drugih nadležnih organa staviti pod kontrolu pandemiju koronavirusa.

U kontekstu posljedica pandemije COVID-19, turistička privreda trenutno je najugroženija imajući u vidu da je minimalan broj posjeta u odnosu na period prije pandemije kao i to da se veći dio zaposlenih nalazi u turističkom sektoru.

Špago je kazao kako je pozitivno to što je na području Kantona trenutno aktivno više projekata iz oblasti cestogradnje te što se implementirao projekat izgradnje Vjetroparka „Podveležje“.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom navedenog projekta koji je implementiran pomoću sredstava Njemačke razvojne banke (KfW) te su izrazili nadu kako će se nastaviti projekti iz oblasti obnovljivih izvora energija kao što su voda, vjetar i sunčeva energija.

Ambasadorica Uebber izrazila je zadovoljstvo održavanjem izbora u Gradu Mostaru i izrazila nadu kako će Gradonačelnik i Gradsko vijeće započeti i realizovati aktivnosti koje će u konačnici doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu u Mostaru te unaprijediti kako međusobno povjerenje građana tako i povjerenje u institucije Grada Mostara.